GAY

GAY

GAY

Construction of an appartement building 

Description: Apartment building  
Type of project: Residential
Type of customer: Private
Department: Construction
Location: Woluwe-Saint-Pierre, Brussels (BE)
Surface area: 560 m²
Year: 2020-ongoing

The project consists to work with the void. In order to lighten the volumetry, large bays cut in the masonry mass of beams and
columns. The bow-window recalls the projections of the surrounding buildings and allows to increase the surfaces of living areas and terraces.
The choice of material for the facade was made in a yellow-orange brick color scheme, similar to the existing facade of the street. 
fifty meters higher. This choice allows to increase the direct integration of the project between its neighboring houses but also in the surrounding context where we find facades in red, beige, yellow or reddish bricks.

At the back, a workshop is fitted out. By creating a patio at the back and a garden at the front, the project is able to develop the necessary and sufficient facade surfaces to bring natural light into all the living rooms.

BESME

BESME

BESME

Family house in Forest

Description: Renovation of a single house
Type of project: House
Type of customer: Private
Department: Renovation
Location: Forest, Brussels (BE)
Surface area: 400 m²
Year: 2019-2020
Contractor: Nad sprl
Stability engineers : Verhelst Engineers
Pictures:  Laurent Brandajs

 

The project enhances the heritage of this Maison bourgeoise of eclectype style while radically changing the way of living there.

This magnificent house located in Forest, at the intersection of the Albert Tower and Parc Forest was renovated with very little intervention on the existing structure.

The rooms on the street are perfectly restored to their original state, by preserving their volume and reclaiming their heritage.

The central rooms of the first floor, which are without direct sunlight, are dematerialized and transformed into a splendid staircase in half levels. By placing placing the staircase in the center of the house,we create a source of light and visual connections throuw the outdoor.

On the garden side, the façade is open and the brickwork restored.

The project makes intensive use of reused materials, recovered from the demolition of the site or from ROTOR (floors,lighting, hardware, …). 

EIKESTRAAT

EIKESTRAAT

EIKESTRAAT

New construction of a villa 

Description: Villa
Type of project: Housing
Type of customer: Private
Department: New construction
Location: Tervuren (BE)
Surface area: 200 m²
Year: 2019 -2021
Stability engineers:  Verhelst engineers
Contractor: NAD sprl

Pictures:  Delphine Mathy

Located in a green area, this villa is set on a sloped plot with strict rules for the building envelope. The building has an introvert front on the streetside and opens up to the garden on the lower part of the private plot. The living areas are on the top floor to enjoy the view with a large terrace. The night functions are located below, in connection with the calm and private garden.

VALDUC II

VALDUC II

VALDUC II

New construction of an apartment building and two single family houses

Description: Apartment building, an office and two family houses
Type of project: Housing
Type of customer: Private
Department: Transformation and construction
Location: Auderghem, Brussels (BE)
Surface area: 760 m²
Year: 2018-2021

The Valduc project, in Auderghem, takes place on the street front and inside a quiet, permeable and green island. It plans the new construction of an apartment building to close the hollow tooth and two single-family houses inside the block. The project study focuses on the desire to increase soil permeability by replacing 13 garage boxes with a mixed and low-density program.

SAVOIE II

SAVOIE II

SAVOIE

Four apartments

Description: Transformation of a single house into 4 apartments
Type of project: Housing
Type of customer: Private
Department: Transformation and renovation
Location: Saint-Gilles, Brussels (BE)
Surface area: 380 m²
Year: 2020
Stability engineers:  Verhelst engineers
Contractor: VICTRO sprl

Pictures:  Delphine Mathy

The Savoie project is located in the heart of the town of Saint-Gilles, halfway between the town square and Forest Park. It reinterprets the garden facade of a house dating from 1911 with four apartments to meet current housing expectations.