Sélectionner une page
DEBUE

DEBUE

DEBUE

Conversion of a commercial building into a mixed building

Description: 3 apartments and a shop on the ground floor 
Type of project: Mixed building
Type of customer: Private
Department: Demolition and construction
Location: Uccle, Brussels, (BE)
Surface area: 370 m²
Year: 2018-2020

Pictures: Delphine Mathy

In the heart of the animation of the Xavier de Bue shopping street in Uccle, the Debue project aims to rehabilitate the floors of commercial houses in order to bring to life the commercial edges outside business hours. 

AMBROISE

AMBROISE

AMBROISE

Co living Ambroise

Description: Transformation and renovation of an appartement building into a Co living house.
Type of project: Housing – Co living
Type of customer: Private
Department: Trnasformation and renovation
Location: Uccle, Brussels (BE)
Surface area:  m²
Year: 2020-2022
Pictures:  Delphine Mathy
Siteweb: maisonambroise.be

The AMBROISE project starts with a meeting between two buildings within the same plot: a Brussels house, with a very elaborate facade on the street frontage, and a warehouse with an industrial character inside the block.

Driven by a project that could keep this link, the owners engaged in a programmatic and spatial reflection aiming at creating links between the occupants, and allowing to increase their quality of life in the city.

By re-imagining and transforming the spaces of the front house within its existing boundaries, it was possible to create a 6-bedroom co-living space. The community has an important place in the project but the process starts with the quality of the private space, for which nothing has been neglected. Therefore, special attention is given to acoustics, materials and design. All the rooms have a generous surface, are accompanied by a shower room, a private toilet, an office corner and vintage furniture.

The top floor under the roof is a common space connected to a large terrace.

The choice of clay plaster for the interior walls, from BC Materials, offers a warm and sustainable character, providing an intimate and natural cocoon in the mineral context of the city.

The project echoes an eco-responsible approach.

NAZARETH

NAZARETH

NAZARETH

 in the bExtension of a villa

Description: Transformation and extension of a single house 
Type of project: House
Type of customer: Private
Department: Extension and renovation
Location: Enghien (BE)
Surface area: 323 m²
Year: 2019-2020

Located in Enghien, the Nazareth red brick house is composed with 3 houses in a row  visually interrupted by windows or more elaborate facades.  By grouping the first floors, the living space takes on generous proportions and allows the annexes to be attached to the body of the main building, which allows more freedom on the rear façade to open generous bays towards the garden. The demolition of the party wall between the gardens of the two houses gives way to a terrace in dialogue with the kitchen. In an effort to be resilient, the structural interventions are left exposed and show the former division of the rooms. These lines punctuate the perspectives, and participate in the development of the free plan. The intervention to the backfacade is mainly the extention, a  modest volume wich give a lot of light. 

GAY

GAY

GAY

Construction of an appartement building 

Description: Apartment building  
Type of project: Residential
Type of customer: Private
Department: Construction
Location: Woluwe-Saint-Pierre, Brussels (BE)
Surface area: 560 m²
Year: 2020-ongoing

The project consists to work with the void. In order to lighten the volumetry, large bays cut in the masonry mass of beams and
columns. The bow-window recalls the projections of the surrounding buildings and allows to increase the surfaces of living areas and terraces.
The choice of material for the facade was made in a yellow-orange brick color scheme, similar to the existing facade of the street. 
fifty meters higher. This choice allows to increase the direct integration of the project between its neighboring houses but also in the surrounding context where we find facades in red, beige, yellow or reddish bricks.

At the back, a workshop is fitted out. By creating a patio at the back and a garden at the front, the project is able to develop the necessary and sufficient facade surfaces to bring natural light into all the living rooms.

BESME

BESME

BESME

Family house in Forest

Description: Renovation of a single house
Type of project: House
Type of customer: Private
Department: Renovation
Location: Forest, Brussels (BE)
Surface area: 400 m²
Year: 2019-2020

The project enhances the heritage of this Maison bourgeoise of eclectype style while radically changing the way of living there.

This magnificent house located in Forest, at the intersection of the Albert Tower and Parc Forest was renovated with very little intervention on the existing structure.

The rooms on the street are perfectly restored to their original state, by preserving their volume and reclaiming their heritage.

The central rooms of the first floor, which are without direct sunlight, are dematerialized and transformed into a splendid staircase in half levels. By placing placing the staircase in the center of the house,we create a source of light and visual connections throuw the outdoor.

On the garden side, the façade is open and the brickwork restored.

The project makes intensive use of reused materials, recovered from the demolition of the site or from ROTOR (floors,lighting, hardware, …).