COURONNE

COURONNE

COURONNE

A new cultural center for Ixelles

Description: renovation and transformation of an old villa into a socio-cultural facility in Ixelles

Partners of collaboration: TAKTYK Landscape Urbanism – ND Stabilité – DÉTANG Engineering – ASM Acoustics
Type of project: Cultural
Type of customer: Public
Department: Transformation and renovation
Location: Ixelles, Brussels (BE)
Year: 2023

The proposal for the contest consists in a punctual transformation of the existing. The site of 40 avenue de la Couronne is an incredible site with impressive architectural and landscape qualities.

Originally, the existing house had been conceived as a generous private house. The contest offers to transform it into a cultural center which generates various technical adaptations. (fire security, structural adjustments, etc.)

The project’s mission is to visualize and value the existing qualities, to create a path through the topography of the site, to secure the different accesses and to transform the villa in a friendly and welcoming place for the users of the future cultural center.

The interventions are mainly limited to the essential, through a detailed analysis of existing spaces and based on an inventory of materials. The renovation follows an acupuncture approach: restoring a wall to consolidate, open spaces to gather volumes or create an opening to bring light and garden views into the heart of the center. All within the respect of the heritage value and the material life cycle.

The major architectural intervention is situated outside the building, huge terraces are creating several stunning views above the district. The proposed structure is transforming itself into an architectural ribbon creating new links.

The morphology of the site creates a huge gab in the neighborhood. The idea of the landscape design turns around the approach of creating a gateway between the popular district of rue Gray and the upscale district of avenue de la Couronne. A delicate suspended structure develops itself along the existing topography and above the vegetation of the wooded hillside. An architectural promenade invites the users to discover several outdoor spaces along the walkway. A green theater, vegetable gardens and various spaces designed with a scenography approach are hosting various activities of the cultural center.

EGLISE

EGLISE

EGLISE

Transformation of an single family house

Description: Transformation and extension of an single family house
Type of project: Housing
Type of customer: Private
Department: Renovation and extension
Location: Saint-Gilles, Brussels (BE)
Year: 2020-2021

Pictures: Cinzia Romanin

 

ESCRIMES

ESCRIMES

ESCRIME

Juxtapositional extension connected to a 1930’s house.

Description: Extension of a family house
Type of project: Housing
Type of customer: Private
Department: Transformation and renovation
Location: Woluwe Saint Lambert, Brussels (BE)
Surface area:  m²
Year: 2022-2023
Contractor: MRB BATIMENT sprl

Pictures:  Cinzia Romanin

The project calls for the creation of a garden-side extension to accommodate a living room in contact with the garden. This new volume is designed as a link between the outdoor space and the kitchen. The transition between

The transition between levels is ensured by a mid-height position between the garden level and the ground floor.

The interior spaces are largely open between the dining room and kitchen and between the kitchen and living room.

The position of the extension is designed to limit its impact on the useful, sunny garden space.

In terms of architectural language, the expression is resolutely contemporary but is based on the reinterpretation of certain compositional elements of the existing house, such as the cornice overhangs.

FOULONS

FOULONS

FOULONS

Renovation of a villa

Description: Renovation and construction of 7 appartements
Type of project: Housing
Type of customer: Regie Foncière
Department: Transformation and construction
Location: Brussels (BE)
Surface area: 540 m²
Year: 2023 –
Contractor: 

 

Located in the heart of the Anneessens district in the Brussels pentagon and close to the Midi station, the project fills the last hollow tooth in the Rue des Foulons. The latter is a lively artery in the district due to the presence of local shops and associations. A strong social cohesion and an attachment to these shops offer the inhabitants of the street and of the adjacent streets a quality of life and an identity that is conducive to the development of a true neighbourhood life.

Our ambition is to work with the intrinsic qualities of the site, to work with the existing. The hollow space will allow the construction of a front building aiming at stitching the urban fabric. At the bottom of the plot, the old building is entirely preserved to enhance the value of a structurally viable construction and to avoid the impact of demolition, with the construction waste that this represents.

The gap between the two buildings is the result of a search for balance between the individual comfort of the dwellings and the distance between the interior facades. The front building has been dimensioned in such a way as to guarantee comfortable accommodation.

A perfect interweaving of the programme has allowed the depth of the building to be reduced to a minimum, creating an open space, wide enough to allow air and natural light to penetrate the heart of the plot. The circulation is implanted in the open space and serves the two buildings. The position of the stairs and footbridges in light construction.

The ground floor of the plot is dedicated to common spaces that will ensure a smooth transition from the street, while offering shared functions to the inhabitants. These spaces are visible to and crossed by all and encourage social interaction between the inhabitants. The sharing of certain spaces is today a major condition for the vitality of social exchanges and can play a role in the ecological transition by sharing the equipment necessary for the comfort of urban life.

Driven by ecological and social ambitions, we have given priority to spatial quality over surface area, by proposing rational, functional and comfortable studios. This choice allows us to free up a part of the ground dedicated to the creation of a permeable, planted common open space, a place of conviviality at the heart of the plot.

SAINT-ANTOINE

SAINT-ANTOINE

SAINT-ANTOINE

Design of a playground for a primary and kindergarten school, renovation of the existing buildings

Description: Transformation of the playground and renovation of the school (primary and kindergarten)
Type of project: Education
Type of customer: Public
Department: Transformation and renovation
Location: Forest, Brussels (BE)
Surface area: 800
Year: in progress