Sélectionner une page
DEBUE

DEBUE

DEBUE

Conversion of a commercial building into a mixed building

Description: 3 apartments and a shop on the ground floor 
Type of project: Mixed building
Type of customer: Private
Department: Demolition and construction
Location: Uccle, Brussels, (BE)
Surface area: 370 m²
Year: 2018-2020

Pictures: Delphine Mathy

In the heart of the animation of the Xavier de Bue shopping street in Uccle, the Debue project aims to rehabilitate the floors of commercial houses in order to bring to life the commercial edges outside business hours. 

AMBROISE

AMBROISE

AMBROISE

Co living Ambroise

Description: Transformation and renovation of an appartement building into a Co living house.
Type of project: Housing – Co living
Type of customer: Private
Department: Trnasformation and renovation
Location: Uccle, Brussels (BE)
Surface area:  m²
Year: 2020-2022
Pictures:  Delphine Mathy
Siteweb: maisonambroise.be

The AMBROISE project starts with a meeting between two buildings within the same plot: a Brussels house, with a very elaborate facade on the street frontage, and a warehouse with an industrial character inside the block.

Driven by a project that could keep this link, the owners engaged in a programmatic and spatial reflection aiming at creating links between the occupants, and allowing to increase their quality of life in the city.

By re-imagining and transforming the spaces of the front house within its existing boundaries, it was possible to create a 6-bedroom co-living space. The community has an important place in the project but the process starts with the quality of the private space, for which nothing has been neglected. Therefore, special attention is given to acoustics, materials and design. All the rooms have a generous surface, are accompanied by a shower room, a private toilet, an office corner and vintage furniture.

The top floor under the roof is a common space connected to a large terrace.

The choice of clay plaster for the interior walls, from BC Materials, offers a warm and sustainable character, providing an intimate and natural cocoon in the mineral context of the city.

The project echoes an eco-responsible approach.

JOOSTEFIEN

JOOSTEFIEN

JOOSTEFIEN

Nursery and playground

Description: Nursery and municipal nursery school in Sint-Josse-ten-Noode
Type of project: Education
Type of customer: Public
Department: Renovation
Location: Sint-Josse-Ten-Noode, Brussels, (BE)
Surface area: 770 m²
Year: 2016-2021
Contractor: Socatra
Pictures: Delphine Mathy

The renovation of the nursery of Sint-Josse-ten-Noode is intended to redefine access and communication between the various functions on the site, in particular by upgrading the connection between the kindergarden and the nursery, and creating access to the playground to link it to the nursery. It also plans to improve the visibility of the establishment from the street and to improve and optimize the spaces.

M.I.F WIELS

M.I.F WIELS

M.I.F WIELS

Transformation of M.I.F – Maison des Initatives de Forest

Description: Competition
Type of project: Competition
Type of customer: Public
Department: Competition
Location: Forest, Brussels 
Surface area: 1200 m²
Year: 2021

The project, innovative, exemplary and sustainable in its materialisation, presents a flexible and modular structure to allow for great resilience and to adapt the programming according to changing needs. The preservation of the built context, the dialogue with the Wiels surroundings as well as the integration in the morphology of the existing templates promote coherence with regard to the lace formed by the division of solids and voids of the façade templates of the block concerned.

The location and visibility of the Maison des Initiatives is of paramount importance and is a challenge for the revitalisation of the Wiels district. It is a question of making this crossroads a place of passage but also a place of destination, inserting the project into a coherent public space, favouring soft mobility and qualifying the public spaces, making the direct surroundings of the crossroads permeable and green.

The project provides for a real forecourt that participates in the appropriation of the public space, its greening and thus offers welcoming outdoor spaces.

The conservation of part of the endemic vegetation will be the starting point for the composition of the garden.

The valorization of various elements of demolition that can be recovered is done by a preliminary inventory, which translates one of our central desires which is to preserve a maximum of the structures and elements of decoration and to emphasize the existing heritage.

 

PONT

PONT

PONT

A semi-detached house extended by a neighboring house to form a single project.

Description: Single Family House
Type of project: Housing
Type of customer: Private
Location: Rebecq
Surface: 200 m²
Year: 2018-2019

Located in Rebecq, the Rue du Pont is lined with modest red brick houses creating a homogeneous whole here and there visually interrupted by shop windows or more elaborate facades. Part of a group of 3 buildings arranged in a mirror image, the semi-detached houses have a sober front façade. As one of the houses was cramped, the owners made the judicious choice of acquiring the neighboring house and unifying them. By grouping the first floors, the living space takes on generous proportions and allows the annexes to be attached to the body of the main building, which allows more freedom on the rear façade to open generous bays towards the garden. The demolition of the party wall between the gardens of the two houses gives way to a terrace in dialogue with the kitchen. In an effort to be resilient, the structural interventions are left exposed and show the former division of the rooms. These lines punctuate the perspectives, and participate in the development of the free plan. The deliberately contemporary composition proposes a clerestory installation of the brick cladding, a mesh in which is inserted the entrance door of the apartment and allows the intimacy of the living room. The intervention allows to give a new life to the modest terraced houses by relying on and integrating its own characteristics but especially to create two large dwellings adapted to the current needs of the inhabitants without changing the volumes.