Sélectionner une page
ALSEMBERG

ALSEMBERG

ALSEMBERG

Family house in Uccle

Description: Transformation and renovation of an warehouse into a residential housing.
Type of project: Housing – Familyhouse
Type of customer: Private
Department: Transformation and renovation
Location: Uccle, Brussels (BE)
Surface area:  280 m²
Year: 2020-2022
Pictures:  Delphine Mathy
Contractor: MP instal 
Stability engineers : Verhelst Engineers

Located in Uccle in the interior of a city block, an aluminum coloring warehouse that had been abandoned for more than 10 years was converted into a passive house for the owners.

The ensemble formed by the carriage entrance and the abandoned warehouse covers the entire plot. It offers sufficient surfaces and sizes for the development of their personal project.

The concept is simple: to work on the void.  By creating a patio at the entrance and a garden at the back, the project can develop the necessary and sufficient facade surfaces to bring natural light into all the living rooms, entirely glazed. By adding a floor in the existing template, we provide the additional floor areas necessary for the program, while promoting the compactness of the whole and thus ensuring better energy performance. More fundamentally, this work allows the restoration of open spaces and the block is considerably aerated.

The structure is mixed: slab and floor in reinforced concrete for thermal inertia, spans and the absence of finishing, steel posts fully integrated into the insulated walls, steel frame entirely made with the elements of the existing dismantled frame.

Inside, the floors were made of rammedearth and the walls were plastered with clay, two totally circular products, made from the unpolluted and undisturbed excavated earth of the urban sites of Brussels. The terrazzo terrace slabs are made from reused materials (dismantled facades).

The workshop is covered with galvanized corrugated sheets selected for their low cost, longevity and ability to reflect solar heat. The same criteria determined the choice of anodized aluminum frames. The industrial language is a deliberate nod to the workshop’s past.

AMBROISE

AMBROISE

AMBROISE

Co living Ambroise

Description: Transformation and renovation of an appartement building into a Co living house.
Type of project: Housing – Co living
Type of customer: Private
Department: Trnasformation and renovation
Location: Uccle, Brussels (BE)
Surface area:  m²
Year: 2020-2022
Pictures:  Delphine Mathy
Siteweb: maisonambroise.be

The AMBROISE project starts with a meeting between two buildings within the same plot: a Brussels house, with a very elaborate facade on the street frontage, and a warehouse with an industrial character inside the block.

Driven by a project that could keep this link, the owners engaged in a programmatic and spatial reflection aiming at creating links between the occupants, and allowing to increase their quality of life in the city.

By re-imagining and transforming the spaces of the front house within its existing boundaries, it was possible to create a 6-bedroom co-living space. The community has an important place in the project but the process starts with the quality of the private space, for which nothing has been neglected. Therefore, special attention is given to acoustics, materials and design. All the rooms have a generous surface, are accompanied by a shower room, a private toilet, an office corner and vintage furniture.

The top floor under the roof is a common space connected to a large terrace.

The choice of clay plaster for the interior walls, from BC Materials, offers a warm and sustainable character, providing an intimate and natural cocoon in the mineral context of the city.

The project echoes an eco-responsible approach.

SCARABAEUS II

SCARABAEUS II

SCARABAEUS II

A new cultural center for Schaerbeek 

Description: transformation of the Elite cinema and Scarabaeus theatre into a new socio-cultural facility in collaboration with l’Escaut 
Type of project: Cultural
Type of customer: Public
Department: Transformation and renovation
Location: Schaerbeek, Brussels (BE)
Year: 2019-2020

In the historic heart of Schaerbeek,the project consists of the transformation of the former Elite cinema and Scarabaeus theatre into a new socio-cultural facility accessible to all and open to its neighbourhood. The project involves the renovation, reconstruction and extension of an old cinema, a theatre and a tenement building with a view to creating a new facility with stage areas, adaptable spaces for various cultural and social activities, as well as technical and administrative areas. 

BESME

BESME

BESME

Family house in Forest

Description: Renovation of a single house
Type of project: House
Type of customer: Private
Department: Renovation
Location: Forest, Brussels (BE)
Surface area: 400 m²
Year: 2019-2020

The project enhances the heritage of this Maison bourgeoise of eclectype style while radically changing the way of living there.

This magnificent house located in Forest, at the intersection of the Albert Tower and Parc Forest was renovated with very little intervention on the existing structure.

The rooms on the street are perfectly restored to their original state, by preserving their volume and reclaiming their heritage.

The central rooms of the first floor, which are without direct sunlight, are dematerialized and transformed into a splendid staircase in half levels. By placing placing the staircase in the center of the house,we create a source of light and visual connections throuw the outdoor.

On the garden side, the façade is open and the brickwork restored.

The project makes intensive use of reused materials, recovered from the demolition of the site or from ROTOR (floors,lighting, hardware, …). 

JOOSTEFIEN

JOOSTEFIEN

JOOSTEFIEN

Nursery and playground

Description: Nursery and municipal nursery school in Sint-Josse-ten-Noode
Type of project: Education
Type of customer: Public
Department: Renovation
Location: Sint-Josse-Ten-Noode, Brussels, (BE)
Surface area: 770 m²
Year: 2016-2021
Contractor: Socatra
Pictures: Delphine Mathy

The renovation of the nursery of Sint-Josse-ten-Noode is intended to redefine access and communication between the various functions on the site, in particular by upgrading the connection between the kindergarden and the nursery, and creating access to the playground to link it to the nursery. It also plans to improve the visibility of the establishment from the street and to improve and optimize the spaces.