Sélectionner une page
ALSEMBERG

ALSEMBERG

ALSEMBERG

Family house in Uccle

Description: Transformation and renovation of an warehouse into a residential housing.
Type of project: Housing – Familyhouse
Type of customer: Private
Department: Transformation and renovation
Location: Uccle, Brussels (BE)
Surface area:  280 m²
Year: 2020-2022
Pictures:  Delphine Mathy
Contractor: MP instal 
Stability engineers : Verhelst Engineers

Located in Uccle in the interior of a city block, an aluminum coloring warehouse that had been abandoned for more than 10 years was converted into a passive house for the owners.

The ensemble formed by the carriage entrance and the abandoned warehouse covers the entire plot. It offers sufficient surfaces and sizes for the development of their personal project.

The concept is simple: to work on the void.  By creating a patio at the entrance and a garden at the back, the project can develop the necessary and sufficient facade surfaces to bring natural light into all the living rooms, entirely glazed. By adding a floor in the existing template, we provide the additional floor areas necessary for the program, while promoting the compactness of the whole and thus ensuring better energy performance. More fundamentally, this work allows the restoration of open spaces and the block is considerably aerated.

The structure is mixed: slab and floor in reinforced concrete for thermal inertia, spans and the absence of finishing, steel posts fully integrated into the insulated walls, steel frame entirely made with the elements of the existing dismantled frame.

Inside, the floors were made of rammedearth and the walls were plastered with clay, two totally circular products, made from the unpolluted and undisturbed excavated earth of the urban sites of Brussels. The terrazzo terrace slabs are made from reused materials (dismantled facades).

The workshop is covered with galvanized corrugated sheets selected for their low cost, longevity and ability to reflect solar heat. The same criteria determined the choice of anodized aluminum frames. The industrial language is a deliberate nod to the workshop’s past.

AMBROISE

AMBROISE

AMBROISE

Co living Ambroise

Description: Transformation and renovation of an appartement building into a Co living house.
Type of project: Housing – Co living
Type of customer: Private
Department: Trnasformation and renovation
Location: Uccle, Brussels (BE)
Surface area:  m²
Year: 2020-2022
Pictures:  Delphine Mathy
Siteweb: maisonambroise.be

The AMBROISE project starts with a meeting between two buildings within the same plot: a Brussels house, with a very elaborate facade on the street frontage, and a warehouse with an industrial character inside the block.

Driven by a project that could keep this link, the owners engaged in a programmatic and spatial reflection aiming at creating links between the occupants, and allowing to increase their quality of life in the city.

By re-imagining and transforming the spaces of the front house within its existing boundaries, it was possible to create a 6-bedroom co-living space. The community has an important place in the project but the process starts with the quality of the private space, for which nothing has been neglected. Therefore, special attention is given to acoustics, materials and design. All the rooms have a generous surface, are accompanied by a shower room, a private toilet, an office corner and vintage furniture.

The top floor under the roof is a common space connected to a large terrace.

The choice of clay plaster for the interior walls, from BC Materials, offers a warm and sustainable character, providing an intimate and natural cocoon in the mineral context of the city.

The project echoes an eco-responsible approach.

LONGUE

LONGUE

LONGUE HAIE

Conversion of a former hospice into a 10 apartments building

Description: transformation of an old hospice into a 10-family building
Type of project: Housing
Type of customer: Private
Department: Transformation
Location: Linkebeek, Vlanderen (BE)
Surface area: 760 m²
Year: 2016-2019

Located in a green area of Linkebeek, the former hospice on rue de la Longue Haie has been transformed into an apartment building. Taking advantage of the existing volume, the project aims to offer architectural quality to the housing by working on the composition of the façades, the addition of suspended terraces and the treatment of the surroundings.

Picture credit : Fred Sablon

CANS

CANS

CANS

Two new duplex in a typical Brussels house

Description: Transformation of a family house into a two apartment building 
Type of project: Housing
Type of customer: Private
Department: Renovation and conversion
Location: Ixelles, Brussels, (BE)
Surface area: 400 m²
Year: 2017-2019

In a very densely populated island near the lively Place Fernand Coq, a typical Brussels house is grafted onto the rear facade of a rectangular parallelepiped.

The transformation and extension of this former apartment building into an island interior makes it possible to increase the surface area and improve the quality of the four apartments while offering a diversity of typologies and preserving the intrinsic qualities of the front building.

ASTRONOMIE

ASTRONOMIE

ASTRONOMIE

Interactive totem

Description: Colomn stairs in a « totem » for the municipality
Type of project: Office
Type of customer: Public
Department: Construction
Location: Saint-Josse-ten-Noode, Brussels (BE)
Surface area: 
Year: 2017-2019

To alleviate the problem of existing non-conforming emergency roads in the municipal house of Saint-Josse-ten-Noode located on the Avenue de l’Astronomie in Saint-Josse-ten-Noode. This project proposes a « totem » staircase which adds a playful and plastic dimension is offered and allows the promotion of the image of the communal services. It would become a signage element on a city-wide scale by creating an urban landmark on the inner ring around Brussels like the other objects that punctuate the route.