Sélectionner une page
ALSEMBERG

ALSEMBERG

ALSEMBERG

Family house in Uccle

Description: Transformation and renovation of an warehouse into a residential housing.
Type of project: Housing – Familyhouse
Type of customer: Private
Department: Transformation and renovation
Location: Uccle, Brussels (BE)
Surface area:  280 m²
Year: 2020-2022
Pictures:  Delphine Mathy
Contractor: MP instal
Stability engineers : Verhelst Engineers

Collaboration : BC architect, Rotor

PEB: Coralie Van Pottelsberghe

Located in Uccle in the interior of a city block, an aluminum coloring warehouse that had been abandoned for more than 10 years was converted into a passive house for the owners.

The ensemble formed by the carriage entrance and the abandoned warehouse covers the entire plot. It offers sufficient surfaces and sizes for the development of their personal project.

The concept is simple: to work on the void.  By creating a patio at the entrance and a garden at the back, the project can develop the necessary and sufficient facade surfaces to bring natural light into all the living rooms, entirely glazed. By adding a floor in the existing template, we provide the additional floor areas necessary for the program, while promoting the compactness of the whole and thus ensuring better energy performance. More fundamentally, this work allows the restoration of open spaces and the block is considerably aerated.

The structure is mixed: slab and floor in reinforced concrete for thermal inertia, spans and the absence of finishing, steel posts fully integrated into the insulated walls, steel frame entirely made with the elements of the existing dismantled frame.

Inside, the floors were made of rammedearth and the walls were plastered with clay, two totally circular products, made from the unpolluted and undisturbed excavated earth of the urban sites of Brussels. The terrazzo terrace slabs are made from reused materials (dismantled facades).

The workshop is covered with galvanized corrugated sheets selected for their low cost, longevity and ability to reflect solar heat. The same criteria determined the choice of anodized aluminum frames. The industrial language is a deliberate nod to the workshop’s past.

AMBROISE

AMBROISE

AMBROISE

Co living Ambroise

Description: Transformation and renovation of an appartement building into a Co living house.
Type of project: Housing – Co living
Type of customer: Private
Department: Transformation and renovation
Location: Uccle, Brussels (BE)
Surface area:  m²
Year: 2020-2022
Contractor: MP Instal sprl
Stability engineers:  Verhelst engineers
Siteweb: maisonambroise.be

Pictures:  Delphine Mathy

The AMBROISE project starts with a meeting between two buildings within the same plot: a Brussels house, with a very elaborate facade on the street frontage, and a warehouse with an industrial character inside the block.

Driven by a project that could keep this link, the owners engaged in a programmatic and spatial reflection aiming at creating links between the occupants, and allowing to increase their quality of life in the city.

By re-imagining and transforming the spaces of the front house within its existing boundaries, it was possible to create a 6-bedroom co-living space. The community has an important place in the project but the process starts with the quality of the private space, for which nothing has been neglected. Therefore, special attention is given to acoustics, materials and design. All the rooms have a generous surface, are accompanied by a shower room, a private toilet, an office corner and vintage furniture.

The top floor under the roof is a common space connected to a large terrace.

The choice of clay plaster for the interior walls, from BC Materials, offers a warm and sustainable character, providing an intimate and natural cocoon in the mineral context of the city.

The project echoes an eco-responsible approach.

REINE

REINE

REINE

New student center in Brussels.

Description: Competition for a new student Center 

Collaboration: L’escaut (architecture), Les Marneurs (landscape), Ecores (circular economy),  Ney+PARTNERS, MK Engineering, Marbre d’ici, Match Mining
Type of project: Culture, Education
Type of customer: Public, BMA
Department: Renovation
Location: Place de la Reine, Brussels (BE)
Year: 2022

The Place de la Reine and the Maison des Arts stand side by side without meeting. The student pole project will be the kneecap of these two spaces, a transitional moment between a very mineral square and the green space of the Maison des Arts. Similarly, the flexibility of the opening and closing of the interior street is easily controlled at the two front and rear access doors without altering the circulation of students, the coworking zone or the event space’s potential users at late hours. Particular attention will be paid to this inclusive passage whose accessibility is made comfortable for all with these gentle slopes that naturally connect these two attractive poles.
This interstitial and landscaped walk will accompany visitors through the building.
An artistic intervention takes place in this interior street and tends to reflect the history of the place.
A visual relationship is established between the two spaces through this new open perspective and its generous ceiling height. The planting of the passageway and the square and the garden of house 14 constitute a landscaped path that allows the percolation of green spaces. The presence of vegetation within the project thus deploys a real landscape sequence, accompanying the visitor from the square, through the greened passage to the
garden.
The covered street is articulated like a backbone activated on both sides by the functions functions of the student center. The neighborhood counter feeds the contact with the street. On the garden side,
the kitchen enlivens the garden and accompanies the route to and from the Maison des Arts. These programs placed at both ends of the interior alley incense activity and social control naturally throughout the day. The positioning of the kitchen is even more ideal in the event of
The positioning of the kitchen is even more ideal in the event of a mutualisation with the kitchen of the Maison des Arts.
This place can be defined as hybrid, both urban and domestic. Free of any programmatic constraints, this place will be conducive to the birth of informal exchanges and meetings.

COMBATTANTS

COMBATTANTS

COMBATTANTS

Transformation of family house

Description: Transformation and renovation of a family house
Type of project: Housing
Type of customer: Private
Department: Transformation and renovation
Location: Berchem Sint Agathe, Brussels (BE)
Surface area: 200 m²
Year: 2016-2017

This is a single-family, built on a rectangular parcel of land on a street with heterogeneous architecture.

The project consists in recreating a single-family house, transforming and extending the living spaces, bringing in more light, and taking advantage of views on the garden side. A particularity of the site and of the house is that the cellars have high ceilings and open directly onto the garden. Part of the cellars were therefore used for the kitchen and dining room.

For the whole of the living room, the desire is to enlarge the living space.

A black corrugated sheet metal cladding responds to the cladding of a warehouse located at the bottom of the plot.

The front facade has not been modified in order to preserve the identity of the place.

PONT

PONT

PONT

A semi-detached house extended by a neighboring house to form a single project.

Description: Single Family House
Type of project: Housing
Type of customer: Private
Location: Rebecq
Surface: 200 m²
Year: 2018-2019

Located in Rebecq, the Rue du Pont is lined with modest red brick houses creating a homogeneous whole here and there visually interrupted by shop windows or more elaborate facades. Part of a group of 3 buildings arranged in a mirror image, the semi-detached houses have a sober front façade. As one of the houses was cramped, the owners made the judicious choice of acquiring the neighboring house and unifying them. By grouping the first floors, the living space takes on generous proportions and allows the annexes to be attached to the body of the main building, which allows more freedom on the rear façade to open generous bays towards the garden. The demolition of the party wall between the gardens of the two houses gives way to a terrace in dialogue with the kitchen. In an effort to be resilient, the structural interventions are left exposed and show the former division of the rooms. These lines punctuate the perspectives, and participate in the development of the free plan. The deliberately contemporary composition proposes a clerestory installation of the brick cladding, a mesh in which is inserted the entrance door of the apartment and allows the intimacy of the living room. The intervention allows to give a new life to the modest terraced houses by relying on and integrating its own characteristics but especially to create two large dwellings adapted to the current needs of the inhabitants without changing the volumes.