Sélectionner une page
SAINT-ANTOINE

SAINT-ANTOINE

SAINT-ANTOINE

Design of a playground for a primary and kindergarten school, renovation of the existing buildings

Description: Transformation of the playground and renovation of the school (primary and kindergarten)
Type of project: Education
Type of customer: Public
Department: Transformation and renovation
Location: Forest, Brussels (BE)
Surface area: 800
Year: in progress

REINE

REINE

REINE

New student center in Brussels.

Description: Competition for a new student Center 

Collaboration: L’escaut (architecture), Les Marneurs (landscape), Ecores (circular economy),  Ney+PARTNERS, MK Engineering, Marbre d’ici, Match Mining
Type of project: Culture, Education
Type of customer: Public, BMA
Department: Renovation
Location: Place de la Reine, Brussels (BE)
Year: 2022

The Place de la Reine and the Maison des Arts stand side by side without meeting. The student pole project will be the kneecap of these two spaces, a transitional moment between a very mineral square and the green space of the Maison des Arts. Similarly, the flexibility of the opening and closing of the interior street is easily controlled at the two front and rear access doors without altering the circulation of students, the coworking zone or the event space’s potential users at late hours. Particular attention will be paid to this inclusive passage whose accessibility is made comfortable for all with these gentle slopes that naturally connect these two attractive poles.
This interstitial and landscaped walk will accompany visitors through the building.
An artistic intervention takes place in this interior street and tends to reflect the history of the place.
A visual relationship is established between the two spaces through this new open perspective and its generous ceiling height. The planting of the passageway and the square and the garden of house 14 constitute a landscaped path that allows the percolation of green spaces. The presence of vegetation within the project thus deploys a real landscape sequence, accompanying the visitor from the square, through the greened passage to the
garden.
The covered street is articulated like a backbone activated on both sides by the functions functions of the student center. The neighborhood counter feeds the contact with the street. On the garden side,
the kitchen enlivens the garden and accompanies the route to and from the Maison des Arts. These programs placed at both ends of the interior alley incense activity and social control naturally throughout the day. The positioning of the kitchen is even more ideal in the event of
The positioning of the kitchen is even more ideal in the event of a mutualisation with the kitchen of the Maison des Arts.
This place can be defined as hybrid, both urban and domestic. Free of any programmatic constraints, this place will be conducive to the birth of informal exchanges and meetings.

SCARABAEUS II

SCARABAEUS II

SCARABAEUS II

A new cultural center for Schaerbeek 

Description: transformation of the Elite cinema and Scarabaeus theatre into a new socio-cultural facility in collaboration with l’Escaut 
Type of project: Cultural
Type of customer: Public
Department: Transformation and renovation
Location: Schaerbeek, Brussels (BE)
Year: 2019-2020

In the historic heart of Schaerbeek,the project consists of the transformation of the former Elite cinema and Scarabaeus theatre into a new socio-cultural facility accessible to all and open to its neighbourhood. The project involves the renovation, reconstruction and extension of an old cinema, a theatre and a tenement building with a view to creating a new facility with stage areas, adaptable spaces for various cultural and social activities, as well as technical and administrative areas. 

Ancienne Belgique

Ancienne Belgique

ANCIENNE BELGIQUE

 ANCIENNE BELGIQUE

Description: Renovation and transformation of a cultural building
Type of project: Culture
Type of customer: Public
Department: Renovation
Location: Brussels (BE)
Surface area: 600 m²
Year: 2020 – ongoing

 

 

JOOSTEFIEN

JOOSTEFIEN

JOOSTEFIEN

Nursery and playground

Description: Nursery and municipal nursery school in Sint-Josse-ten-Noode
Type of project: Education
Type of customer: Public
Department: Renovation
Location: Sint-Josse-Ten-Noode, Brussels, (BE)
Surface area: 770 m²
Year: 2016-2021
Contractor: Socatra
Pictures: Delphine Mathy

Artist (facade): Madame la Belge

The renovation of the nursery of Sint-Josse-ten-Noode is intended to redefine access and communication between the various functions on the site, in particular by upgrading the connection between the kindergarden and the nursery, and creating access to the playground to link it to the nursery. It also plans to improve the visibility of the establishment from the street and to improve and optimize the spaces.