Sélectionner une page
AMBROISE

AMBROISE

AMBROISE

Co living Ambroise

Description: Transformation and renovation of an appartement building into a Co living house.
Type of project: Housing – Co living
Type of customer: Private
Department: Trnasformation and renovation
Location: Uccle, Brussels (BE)
Surface area:  m²
Year: 2020-2022
Pictures:  Delphine Mathy
Siteweb: maisonambroise.be

The AMBROISE project starts with a meeting between two buildings within the same plot: a Brussels house, with a very elaborate facade on the street frontage, and a warehouse with an industrial character inside the block.

Driven by a project that could keep this link, the owners engaged in a programmatic and spatial reflection aiming at creating links between the occupants, and allowing to increase their quality of life in the city.

By re-imagining and transforming the spaces of the front house within its existing boundaries, it was possible to create a 6-bedroom co-living space. The community has an important place in the project but the process starts with the quality of the private space, for which nothing has been neglected. Therefore, special attention is given to acoustics, materials and design. All the rooms have a generous surface, are accompanied by a shower room, a private toilet, an office corner and vintage furniture.

The top floor under the roof is a common space connected to a large terrace.

The choice of clay plaster for the interior walls, from BC Materials, offers a warm and sustainable character, providing an intimate and natural cocoon in the mineral context of the city.

The project echoes an eco-responsible approach.

BESME

BESME

BESME

Family house in Forest

Description: Renovation of a single house
Type of project: House
Type of customer: Private
Department: Renovation
Location: Forest, Brussels (BE)
Surface area: 400 m²
Year: 2019-2020

The project enhances the heritage of this Maison bourgeoise of eclectype style while radically changing the way of living there.

This magnificent house located in Forest, at the intersection of the Albert Tower and Parc Forest was renovated with very little intervention on the existing structure.

The rooms on the street are perfectly restored to their original state, by preserving their volume and reclaiming their heritage.

The central rooms of the first floor, which are without direct sunlight, are dematerialized and transformed into a splendid staircase in half levels. By placing placing the staircase in the center of the house,we create a source of light and visual connections throuw the outdoor.

On the garden side, the façade is open and the brickwork restored.

The project makes intensive use of reused materials, recovered from the demolition of the site or from ROTOR (floors,lighting, hardware, …).